Приложение в гръдната хирургия

Сподели [social_share/]

Приложение в гръдната хирургия

При роботизираната гръдна хирургия се правят малки отвори в гръдната кухина като се използва роботизираната система Da Vinci. Тя се състой от три основни части – конзола на хирурга, модул на пациента с 4 интерактивни лоста и монитор за триизмерна визуализация с висока резолюция.

Инструментите, които съчетават симулация на човешката китка, чувствителното контролиране на движенията и високоразделителните триизмерни образи. Те помагат на хирурга да преодолее ограниченията на методите на конвенционалната отворена хирургия или на торакоскопичните хирургични методи. Чрез този подход е възможно да се изпълнят множество комплексни интервенции.

Хирургът, използващ робота Da Vinci, стои зад конзолата и вижда триизмерни образи на оперираната зона. Системата отчита движенията на ръката на хирурга и ги предава на интерактивните лостове на робота. Микродвиженията на инструментите на Da Vinci се контролират от компютърен процесор в системата.

Финните и прецизни лостове на робота предлагат набор от движения, извън лимитите на човешката китка. По този начин е възможно да се изпълняват маневри, които са невъзможни при конвенционалните лапароскопични и торакоскопичнитози инструменти. Всеки лост извършва 540 градусови движения и осигурява повече прецизност на хирурга, в сравнение с възможността на човешката ръка да извършва до 180 градусови движения.

ПРИЛОЖЕНИЕ В ГРЪДНАТА ХИРУРГИЯ

Приложенията в гръдната хирургия включват хирургично отстраняване на целия бял дроб (пневмонектомия), на един дял (лобектомия) или един сегмент (сегментектомия). Нещо повече, роботът може успешно да се прилага при езофагиални операции (на хранопровода) и операции на кисти и тумори, намиращи се в областта между белите дробове, наричана медиастинум.

ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА РОБОТОЗИРАНАТА ХИРУРГИЯ ОТ ВИДЕО-ТОРАКОСКОПИЯТА В ГРЪДНАТА ХИРУРГИЯ?

При видео-асистираната торакоскопия (VATS) се загубва чувството за дълбочина, тъй като изображението е двуизмерно. Това може да намали координацията между ръцете и очите и да увеличи потенциалния риск от усложнения, тъй като манипулациите се извършват близо до жизненоважни органи. От своя страна, роботизираната хирургия позволява едновременно увеличение на образа с 10-12 пъти и триизмерно изображение. Не по-маловажно е ограничената способност на движение на уредите при видеоторакоскопия спрямо много висока способност за маневриране с възможността за 540 градусово движение на лостовете на робота.

ПОЛЗИ ЗА ХИРУРГА И ПАЦИЕНТА

Роботизираната хирургия предлага на хирурга триизмерни изображения с висока резолюция. Също така и по-широка гама движения, по-безопасни и по-удобни манипулации по време на операцията, при това в седнало положение.

След операция пациентът преживява по-малко болка, с по-малък белег, по-къс болничен престой, намалена кръвозагуба, по-малко усложнения, по-кратко време за възстановяване и по-бързо връщане към нормалното ежедневие.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА РОБОТИЗИРАНАТА ХИРУРГИЯ ПРИ ОНКОБОЛНИ?

Подходящи пациенти са тези, които имат тумор под 5 см. в един от дяловете на белия дроб. Тази група пациенти може безопасно да премине през медиастинална лимфна дисекция, което е много важно при лобектомия и пациенти с рак, спазвайки онкологичните принципи. Нещо повече, отчитат се и случаи с премахване на целия бял дроб.

Експертите подчертават, че усъвършенстването в областта на роботизираната хирургия, ще позволи да се правят все по-сложни интервенции.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2014
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.