Приложение в урологията на робота Da Vinci

Приложение в урологията на Da Vinci. Това е хирургична система от най-високо ниво, създадена, за да увеличи възможностите на хирурзите чрез 3D-визуализация и перфектен образ. Чрез нея анатомичните структури се виждат с най-висока разделителна способност и яснота.

Предимствата на система Da Vinci са силно изразени при лечение на рак на простата, рак на бъбреците, при обструкция на уретропелвикалното съединение, рак на пикочния мехур, реимплантация на уретрата, пиелолитотомия, дивертикулектомия на пикочния мехур, отстраняване на надбъбречната жлеза.

Роботизираната хирургична система Da Vinci осигурява удобство за работа на хирурга. Благодарение на подробното изображение и високата маневреност, манипулациите се извършват лесно, бързо и прецизно.

Роботизираната хирургия е от значение и за пациентите – кръвозагубата и болката значително намаляват, избягват се възможни инфекции и отваряне на раната, намаляване на престоя в болницата, по-бързо възстановяване и връщане към нормален живот, по-добри козметични резултати.

 

Роботизирана хирургия при рак на простата

Ракът на простатата е най-често срещания рак при мъжете. Заболяването е и втората по значимост причина за смърт.

Радикалната простатектомия се е превърнала в най-често прилаганата процедура, поради успешните резултати при лечение.

Възможностите за цялостно лечение включват медикаментозна терапия, лъчелечение и хирургия като често те се прилагат в комбинация. При хирургичната операция се отстранява изцяло простатата и семенните мехурчета, а при високо рискови пациенти може да се отстранят и лимфните възли в зоната.

Класическата хирургична процедура изисква голям срез, но операцията с робота Da Vinci позволява навлизане в коремната кухина през малък срез.

Ползите от работата с робота Da Vinci са: 12-кратно увеличение и триизмерна визуализация на хирургичното поле, употреба на микроинструменти със значителен обхват на движенията, така че да се запазят уретралния сфинктер и всички нервни структури и да се избегне инконтиненция, както и запазване на нервните връзки, управляващи сексуалната функция. Последното е особено важно за пациенти, които искат да поддържат сексуален живот.

Когато пациентът е на възраст под 60 години се извършва билатерална щадяща нервните връзки процедура, така че да се запази сексуалната функция в рамките на 80-90%, както и нормалното задържане на урина в рамките на 96-98%, без да се налага приемане на медикаменти след операцията с робота da Vinci.

Роботизираната хирургична система не разчита единствено на прецизността на робота, а и на опита на хирурга, който извършва процедурата и чиито умения са решаващи за успеха на радикалната простатектомия.

Ползи за пациента:                      

 • По-малка кръвозагуба

При роботизираната радикална простатектомия хирургичното поле се наблюдава в увеличение с помощта на камери за триизмерен образ с висока разделителна способност. Кървенето може бързо да се преустанови, тъй като се забелязва лесно. Освен това, издуването на корема с газ води до по-малко кървене.

 • По-кратък престой в болницата

Тъй като при роботизираната хирургия се използват малки разрези, продължителността на престоя в болницата е по-кратка в сравнение с отворената хирургия. Намалената кръвозагуба също е предпоставка за по-бързото изписване на пациента.

 • По-малко болка

Благодарение на малките срезове, следоперативната болка е по-слаба.

 • По-добър контрол на рака

Триизмерната визуализация с висока резолюция и инструментите със седем степени на свобода на движението позволяват на хирурга до види и отстрани много по-прецизно раковата тъкан.

Роботизирана хирургия при рак на бъбреците

В зависимост от местоположението на тумора ракът на бъбреците се разделя на две групи: паренхимен (зоната на производство на урина) и тумор на пикочопровода (мястото, където се събира урината).

Бъбречните паренхимни тумори представляват 3% от всички видове рак, който се срещат при възрастни хора. Процентът на заболеваемост е по-висок при мъжете и особено често при мъже с вродени бъбречни заболявания и при мъже, страдащи от някои системни заболявания. Отчита се и повишен процент на заболеваемост при пациенти с бъбречна недостатъчност. Пълното хирургично отстраняване на раковата тъкан е основен подход при лечението на рак на бъбреците. Успехът на хирургичното лечение зависи от стадия и агресивността на тумора. Ранното откриване и лечение на рака на бъбреците увеличава шансовете за излекуване.

Хирургичното лечение на рака на бъбреците зависи от размера и местоположението на тумора. Когато заедно с бъбрека се отстрани околната мастна тъкан и надбъбречната жлеза, процедурата се нарича радикална нефректомия, а отстраняването само на засегнатата от тумора част се нарича частична нефректомия.

Хирургичната роботизирана система da Vinci успешно се прилага при тези операции и има много предимства при частичната нефректомия в сравнение с отворената или лапароскопската хирургия.

Операцията се извършва през малки срезове в коремната кухина като се използва 12- кратно увеличение и триизмерно изображение.  Продължителността на класическата нефректомия е от 90 до 120 минути, а при операция с роботизираната система може да отнеме не повече от 45 минути, особено при обикновена нефректомия. Дори и при отстраняване на големи тумори, пациентите се изписват 1-2 дни след операцията.

Ползи за пациента:

 • Малки белези
 • Намалена кръвозагуба
 • Роботизираната ръка филтрира тремора на човешката ръка
 • Кратък престой в болницата
 • Бързо възстановяване и връщане към ежедневието
 • Операцията е много по-деликатна
 • Успешна операция

Роботизирана хирургия при обструкция на уретропелвикалното съединение – пиелопластика

Блокажът на уретрата (обструкция на уретропелвикалното съединение) се предизвиква от няколко фактора. Той може да е в резултат на вътрешна обструкция при трансфера от бъбрека към уретрата или притискане от кръвоносен съд, спускащ се от долната част на бъбрека. Каквато и да е причината, такъв блокаж на протичането на урината трябва да се отстрани по хирургичен път.

Хирургичната процедура се нарича пиелопластика и се прилага успешно с роботизираната система Da Vinci. Тя прониква през коремната кухина през малки срезове, без да са необходими в последствие множество шевове и възли.

За високия процент успешни операции допринасят и микроинструментите със значителна свобода на движение, 12-кратното увеличение на изображението и триизмерната визуализация.

Ползи за пациента:

 • Малки белези
 • Намалена кръвозагуба
 • Опериране при увеличение на образа и подобрена визуализация
 • Триизмерно изображение
 • Лесно зашиване на срезовете с роботизираната ръка, която филтрира тремора и върти „китката“ на 540 градуса (човешката ръка се върти на 270 градуса)
 • Кратък болничен престой
 • Бързо възстановяване и връщане към ежедневните дейности
 • По-висок процент успеваемост в сравнение с отворените и лапароскопските операции
 • По-добър козметичен вид

Роботизирана хирургия при рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур е шестият най-често срещан рак в САЩ като ежегодно се диагностицират 65 000 души.

Лечението зависи от стадия на заболяването. При повърхностния стадий, туморът се намира в мускулите на пикочния мехур, но дори и при него се възприема радикален подход, както и при големи тумори, състоящи се от агресивни ракови клетки. Процедурата, при която се отстранява напълно пикочния мехур, се нарича радикална цистектомия.

С робота Da Vinci радикалната цистектомия се извършва през малки срезове.  Ако стадия на развитие на тумора позволява, целта е да се запазят нервните връзки, отговарящи за сексуалната функция.

При операцията няма кървене или загуба на течности и електролити.

Ползи за пациента:

 • Подобрена триизмерна визуализация и 10-20-кратно увеличение на изображението
 • Няма загуба на течности, електролити или покачване на температурата, поради малките срезове в коремната стена.
 • Запазване на нервните връзки, отговарящи за сексуалната функция
 • Намалено кървене
 • Много по-слаба постоперативна болка
 • По-добър козметичен вид
 • По-бързо възстановяване и намален риск от усложнения

Други хирургични урологични процедури

 • Реимплантация на уретрата със системата Da Vinci (при обструкция на уретрата към пикочния мехур)
 • Пиелолитотомия със системата Da Vinci (отстраняване на камъни от бъбречното легенче)
 •  Дивертикулектомия на пикочния мехур със системата Da Vinci Bladder
 •  Отстраняване на надбъбречната жлеза със системата Da Vinci

 

Доктори специалисти