Кибернож М6

Кибернож

CyberKnife M6 е последно поколение Кибернож, въведен в експлоатация в Анадолу Медицински Център през 2018 година.

Кибернож M6 в Анадолу Медицински Център

Кибернож М6 може да се прилага за лечение на рак във всяка област на тялото. Той се използва за радиохирургия и лъчетерапия на злокачествени или доброкачествени заболявания, локализирани в:

 • мозъка;
 • гръбначния стълб;
 • главата и шията;
 • белия дроб;
 • панкреаса;
 • черния дроб
 • надбъбречните жлези;
 • простатата.

Предимства на терапията с CyberKnife M6:

 • Намалена продължителност на лечението при високи дози и скорост.
 • По-малко странични ефекти, отлична защита на заобикалящите тъкани и органи.
 • Безболезнена процедура. Без анестезия.
 • Амбулаторно лечение, без да се изисква хоспитализация.
 • Неинвазивност, вкл. не се изисква закрепване на металната рамка към главата или тялото.
 • Не се изисква задържане на дъха, благодарение на системата за проследяване на движението на органите по време на лечението.
 • Без период на възстановяване. Бързо връщане към нормалното ежедневие на пациентите.

Общи характеристики на Cyberknife M6:

Това е роботизирана специална радиохирургична система, която изпълнява само стереотактична телесна лъчева терапия, но през всички части на тялото, започвайки от главата до тазовата област.

Основното значение е,  че той може да следи тумора, който се движи с цикъл на дишане и други неволни движения. Новият софтуер на движещата се мишена с цикъла на дишане е много по-добър, в сравнение със старата версия. Туморът се унищожава директно, като се удря ДНК-то на туморните клетки.

Кибернож М6 е едно от най-ефикасните радиохирургични устройства

Cyberknife M6 осигурява комфорт на пациента и лесно приложение в сравнение с конвенционалните системи.

Чувствителна роботична структура 

Кибернож М6 използва изключително чувствителни роботизирани технологии за лечение на рак. Той произвежда лъчение за различни по размери участъци, в съответствие с формата на тумора, с линеен ускорител, поставен върху робота. Роботът може да действа по шест различни оси. С помощта на роботизираното рамо, чрез предаване на лъчение от много различни ъгли, може да се постигне перфектно разпределение на дозата в тумори, локализирани в близост до важни органи.

Изображения насочват терапията 

Идентифицирането на лезията и нейното местоположение преди и по време на лечението е от първостепенно значение при радиохирургията. Радиохирургическите интервенции, провеждани без пълно определяне на локализацията на тумора, могат да доведат до изключително опасни резултати. В системата Кибернож М6, изображението се следи с помощта на компютър и радиацията се доставя до целевите области с висока степен на чувствителност. По време на лечението системата установява и се коригира спрямо най-финото движение на пациента, което може да понижи точността и чувствителността на сесията. Особено при черепни приложения, не са необходими твърди рамкови систем, тъй като пациентът може да бъде фиксиран с обикновени пластмасови маски.

Проследяване на дишането

Един от най-важните аспекти на системата Кибернож М6 е проследяване на дишането. Тумори, локализирани в гръдния кош и корема (белия дроб, черния дроб, панкреаса, надбъбречните жлези и т.н.) се движат с дишането. Облъчването на подвижни лезии е доста трудно. По тази причина са необходими специални техники за наблюдение на движенията по време на лечението.

При лечения, провеждани от конвенционални устройства, се използват твърди устройства за фиксиране и се обработват големи зони, които включват промени в местоположението, дължащи се на дишането. В други приложения, от пациента се изисква да задържа дъха си, за да се установи мястото на тумора, с което се нарушава комфорта на пациента.

Нито едно от тези неща не е необходимо при Cyberknife M6. С помощта на специален апарат, поставен в гръдната област на пациента и инфрачервена камера, външното гръдно движение на пациента може да бъде наблюдавано и корелирано с вътрешните туморни движения. Роботът проследява тумора като копира дишането на пациента, т.е. може да вдишва и издишва заедно с пациента.

По-кратко време за лечение с Кибернож М6

Основното предимство на тази технология в сравнение с другите платформи и технологии, е по-краткото време за лечение. Общият период на лечението обикновено е една седмица. Това е много полезно за пациенти, които живеят в чужбина, защото могат да получат лечение и да се приберат в къщи в кратък период от време.

Средната продължителност на всяка сесия варира от 15 до 30 минути, като зависи от:

 • областта, в която се намира тумора,
 • близостта на целта до критични структури;
 • общата доза радиация.

Това е значителен напредък в сравнение със старата система, при която сесията беше от 30 до 90 минути. Общото време за лечение, което пациентът прекарва в стаята за лечение в рамките на една сесия, значително намалява в сравнение с по-стария Cyberknife.

Водещи специалисти с Кибернож

Екипът по Радиационна онкология на  Анадолу Медицински Център е изключително опитен в радиохирургията, не само с Кибернож M6, но и с други платформи за лечение. Ние сме един от големите центрове за обучение с Cyberknife M6. Очаква се скоро да подпишем договор като Център за върхови постижения за екипа на Accuray.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.

Доктори специалисти