Кибернож М6

Сподели [social_share/]

Кибернож М6

CyberKnife M6 е последно поколение Кибернож, въведен в експлоатация в Анадолу Медицински Център през 2018 година.

Туморите във всяка област на тялото могат лесно да бъдат лекувани с Кибернож М6. Той се използва за злокачествени или доброкачествени заболявания, локализирани в мозъка, гръбначния стълб, главата и шията, белия дроб, панкреаса, черния дроб, надбъбречните жлези и простатата. Това устройство осигурява комфорт на пациента и лесно приложение в сравнение с конвенционалните системи.

Защо Кибернож М6 е едно от най-ефикасните радиохирургични устройства?

ЧУВСТВИТЕЛНА РОБОТИЧНА СТРУКТУРА

Кибернож М6 използва изключително чувствителни роботизирани технологии за лечение на тумори. Той произвежда лъчение за различни по размери участъци в съответствие с формата на тумора с линеен ускорител, поставен върху робота. Роботът може да действа по шест различни оси. С помощта на роботизираното рамо, чрез предаване на лъчение от много различни ъгли, може да се постигне перфектно разпределение на дозата в тумори, локализирани в близост до важни органи.

ИЗОБРАЖЕНИЯ НАСОЧВАТ ТЕРАПИЯТА

Идентифицирането на лезията и нейното местоположение преди и по време на лечението е от първостепенно значение при радиохирургията. Радиохирургическите интервенции, провеждани без пълно определяне на локализацията на лезията, могат да доведат до изключително опасни резултати. В системата Кибернож М6, изображението се следи с помощта на компютър и радиацията се доставя до желаните области на пациента с висока степен на чувствителност. По време на лечението системата установява и се коригира спрямо най-малката активност на пациента, която може да понижи точността и чувствителността на текущите сесии. Особено при черепни приложения, пациентът може лесно да бъде лекуван с обикновени пластмасови маски, тъй като не са необходими твърди рамкови системи.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ДИШАНЕТО

Един от най-важните аспекти на системата Кибернож М6 е проследяване на дишането. Тумори, локализирани по-специално в гръдния кош и корема (например белия дроб, черния дроб, панкреаса, надбъбречните жлези и т.н.) се движат с дишането. Облъчването на подвижни лезии е доста трудно. По тази причина са необходими специални техники за наблюдение на движенията по време на лечението. При лечения, провеждани от конвенционални устройства, се използват твърди устройства за фиксиране и се обработват големи зони, които включват промени в местоположението, дължащи се на дишането. В други приложения, от пациента се изисква да задържа дъха си, за да се установи мястото тумора, с което се нарушава комфорта на пациента.

Нито едно от тези неща не е необходимо при Cyberknife M6. С помощта на специален апарат, поставен в гръдната област на пациента и инфрачервена камера, външното гръдно движение на пациента може да бъде наблюдавано и може да бъде корелирано с вътрешните туморни движения. Роботът може да проследи тумора по време на лечението или с други думи, роботът копира дишането на пациента и може да вдишва и издишва заедно с пациента.

Общите характеристики на Cyberknife M6 са: това е роботизирана специална радиохирургична система, която изпълнява само стереотактична телесна лъчева терапия, но през всички части на тялото, започвайки от главата до тазовата област. Основното значение е,  че той може да следи тумора, който се движи с цикъл на дишане и други неволни движения. Новият софтуер на движещата се мишена с цикъла на дишане е много по-добър, когато го сравним със старата версия. Туморът се унищожава директно, като се удря ДНК-то на туморните клетки.

Основното предимство на тази технология в сравнение с другите платформи и технологии за лечение е, че времето за лечение е кратко. Общият период на лечението обикновено е една седмица. Това е много полезно за пациенти, които живеят в чужбина, защото могат да дойдат, да имат показание, да получат лечението и да се приберат много лесно в къщи в кратък период от време. Средната продължителност на всяка сесия напълно зависи от областта, която лекуваме, от близостта на целта до критичните структури и от общата доза, която даваме, но варира от 15 минути на 30 минути. Това е значителен напредък в сравнение със старата система, тъй като сесията на по-старата система е от 30 минути до 90 минути. Общото време за лечение, което пациентът прекарва в стаята за лечение в рамките на една сесия, значително намалява в сравнение с по-стария Cyberknife.

Предимства на терапията с CyberKnife M6:

  • Намалена продължителност на лечението при високи дози и скорост.
  • По-малко странични ефекти, отлична защита на заобикалящите тъкани и органи.
  • Безболезнена процедура. Без анестезия.
  • Амбулаторно лечение, без да се изисква хоспитализация.
  • Неинвазивност, вкл. не се изисква закрепване на металната рамка към главата или тялото.
  • Не се изисква задържане на дъха, благодарение на системата за проследяване на движението на органите по време на лечението.
  • Без период на възстановяване. Бързо връщане към нормалното ежедневие на пациентите.

Екипът по Радиационна онкология на  Анадолу Медицински Център е изключително опитен в радиохирургията, не само с Cyberknife M6, но и с други платформи за лечение. Ние сме един от големите центрове за обучение с Cyberknife M6 и скоро ще подпишем договор да бъдем Център за върхови постижения за екипа на Accuray.

Department Doctors

 

Пациентски случаи

Пациенти разказват
своите истории
Гледай   Прочети
 

Copyright © 2018
Anadolu Sağlık Merkezi
Всички права запазени

Съобщение

Бихме искали да ви информираме, че предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, „от 19 март 2020 г. Турция напълно затвори границите си за влизане в страната за чуждестранни граждани, независимо от тяхното гражданство. Намиращите се понастоящем в Турция чужди граждани ще могат да напуснат без ограничения, по собствено желание. Изключения при допускането в Турция ще се правят само за определени лица - дипломати, членове на медицински екипи или при хуманитарни случаи, но само след предварително получено разрешение от компетентните турски здравни власти за всеки конкретен случай. Затварянето на границите към момента е без срок, до второ нареждане."

Тъй като нашите настоящи български пациенти не могат да пътуват за редовни или последващи срещи, можем да предложим видеоконсултации с нашите лекари, според възможностите на графика им. Ако проявявате интерес, моля, уведомете ни и ние ще ви предоставим допълнителни подробности. Моля, имайте пред вид, че тези видеоконсултации не заместват стандартното лично посещение, тъй като лекарят няма да може да извърши клиничен или физически преглед. Освен това оценката ще бъде направена въз основа на медицински записи на английски език, кръвни изследвания и хистопатологични оценки, извършени във външни институции. В допълнение, вашите снимки на радиологична и ядрена медицина може да изискват допълнителна консултация от нашите отдели.

Като се има предвид настоящата глобална пандемия COVID-19, съгласно разпоредбите на турското министерство на здравеопазването, Анадолу Медицински Център може да приема пациенти, идващи от чужбина, само след като те се самоподложат на карантина в продължение на 14 дни след влизането в Турция. След като тези пациенти изпълнят 14 дни самокарантина в Турция и ако отговарят на политиката за безопасност на нашата болница, можем да ги приемем за преглед или лечение. Моля, обърнете внимание, че предвид бързо променящата се ситуация по света, ние си запазваме правото да променяме правилата за прием в болницата във всеки един момент. При всички случаи вашият координатор е на разположение 24 часа в денонощието за всички въпроси относно вашето здраве. Благодарим ви за разбирането и сътрудничеството.