Център за трансплантация на костен мозък

Център за трансплантация на костен мозък (стволови клетки) предлага висококвалифицирано медицинско обслужване на равнището на световните стандарти.

Екипът включва лекари, получили образованието си в престижни университети в САЩ и Турция, лекари. Те са специализирали в медицинския институт Джон Хопкинс Медисън, САЩ. Тяхните лекари са носители на престижни международни награди.

Процесът на трансплантация обхваща:

  • периода от вземането на решение за костно-мозъчна трансплантация;
  • преминава през подготовката на пациента преди трансплантацията;
  • проследяването на периода от хоспитализацията и изписването в дългосрочен план.

За всеки пациент се разработва индивидуален план за наблюдение в зависимост от медикаментите, степента на възстановяване на имунната система, наличието на отхвърляне на присадката и други евентуални усложнения.

Центърът разполага с амбулаторна клиника, клиника за хоспитализация, лаборатория за хемафереза, лаборатория за криогенно съхранение и обработка на стволови клетки.

От особена важност за диагностиката и лечението на пациентите е съвместната работа на Центъра за трансплантация на костен мозък със специалистите от отделението по вътрешна медицина. По този начин се използва широк спектър от технологии, с които да се реализира най-доброто лечение на нашите пациенти.

Ракът се диагностицира на молекулярно ниво чрез проточна цитометрия и полимеразна верижна реакция, които дават възможност за непосредствено проследяване на ефикасността на лечението. Специалистите проучват молекулярния рисков профил на пациента и разработват индивидуален план за лечение.

Към център за трансплантация на костен мозък има клиниката за хоспитализация разполага с 22 легла на две нива. Стаите са оборудвани със специално пречистващи HEPA филтри с цел да се намали рискът за пациента от контакт с инфекции. Стаите са проектирани така, че да осигурят нужния комфорт на пациента по време на престоя му. HEPA филтри са инсталирани и в останалата част от отделението, което позволява на пациентите да излизат извън стаите си. Освен лична музикална система, кабелна телевизия и безжичен интернет, всяка стая е оборудване със специално проектирано ортопедично легло.

При постъпване пациентът има нужда и от т.нар. болногледач – близък или роднина, който да му помага във всеки сеанс, включително и да наблюдава здравословно му състояние, да осигурява физическа помощ, да се грижи за приема на медикаменти, да извършва административните процедури в болницата, да установява контакт с лекари и сестри, и да предлага емоционална и психологическа подкрепа.

Трансплантация на костен мозък вече се разглежда като предварително планиран терапевтичен метод, чрез който бавно и постепенно, добрите експерти, съвременната апаратура и иновативните технологии, превръщат едни от най-зловещите редки заболявания в контролируеми болести.

Доктори специалисти