Микробиология

Клинична микробиология

В звеното клинична микробиология се идентифират болестотворните микроорганизми, определят се кои причиняват дадено заболяване или симптом, препоръчва се медикамент или протокол на лечение и защитата от заразяване.

клинична лаборатория в Анадолу Медицински Център

 

Микроорганизмите, наричани микроби, причиняват редица заболявания. Наричат се „инфекциозни“ и някои от тях са заразни. Част от тях се предават директно от човек на човек, а други са резултат от контакта с микроорганизми на различни места. Така или иначе, източник на тези микроорганизми е човешкият организъм.

Звена на Клинична микробиология:

Клиничната микробиология се състои от четири подкатегории: клинична бактериология, клинична вирусология, микология и паразитология. Всяка една от тях се занимава с различно действащи микроорганизми. Функциите на всяка от тези лаборатории са следните:

  • Клинична бактериология

Лабораторията по клинична бактериология има за задача да открие бактериалния агент, който причинява инфекция у пациента. Взимат се проби и се поставят в хранителна среда. Бактериалните агенти, причинители на заболяването, се оставят да растат в лабораторията. След това се определя чувствителността им към някои антибиотици. В зависимост от резултатите, лекарите могат да ползват най-подходящите антибиотици за лечение на заболяването. В някои случаи това се оказва невъзможно, дори и причинителят да е идентифициран.

  • Клинична вирусология

Лабораторията по клинична вирусология идентифицира вирусите, които причиняват заболявания у хората. Вирусните заболявания не могат да се лекуват с антибиотици като бактериалните. Диагностичната цел при тези заболявания е доста различна.

Пример за това са две вирусни заболявания, които биха могли да се превърнат в пандемия: грип и СПИН. Неотдавна бяха използвани специално разработени вирусологични техники, за да бъде идентифициран грипния вирус, довел до пандемия, да се диагностицират и лекуват пациентите. Понастоящем, тези техники са широко използвани при диагностицирането на вирусни заболявания. Вирусът на СПИН е друг вирус, чието разпространение е пандемично. Често, лабораторната диагноза се поставя не чрез наблюдение на самия вирус, а чрез идентификация на веществата, които организмът отделя, за да се защити от него (антитела).

  • Микология

Микология е клон от медицинската наука, който се занимава с гъбичките. Много гъбички, които се срещат в природата могат да причинят тежки и трудно лечими заболявания при хората. Гъбичките могат да се открият в почти всяка част на човешкото тяло. Микологичната лаборатория идентифицира тези гъбички и препоръчва подходящите медикаменти за лечение. Трансплантираните пациенти са с изкуствено подтиснат имунитет, за да не отхвърлят присадения орган, а това ги прави особено податливи на гъбични инфекции. Този проблем намира решението си именно в лабораторията по микология.

  • Паразитология

Паразитологията се занимава с болестотворните паразити. Това са паразити като тенията, която причинява чревни инфекции, паразитите в кръвта, които се появяват при малария, предаваните по полов път паразити като Trichomonas, предавани при кожен контакт като кърлежите, причиняващите краста и др.

Все повече паразити, които доскоро са били проблем само за определен географски район се разпространяват поради движението на хора. Увеличеният брой пътувания е фактор, заради който микробиолозите трябва да могат да диагностицират и лекуват заразените и да препоръчват превенция от разпространиние.

Лаборатория по микробиология

Микробиологичната лаборатория на Анадолу Медицински Център разполага с най-модерното оборудване и автоматизирани технологии в тази област.

В лабораторията се следват и най-новите работни протоколи, препоръчвани от Института по клинични и лабораторни стандарти (САЩ) – една от най-авторитетните институции, която гарантира съвременни лабораторни услуги за пациентите. Институтът провежда както научни, така и рутинни проверки за контрол на качеството в здравни институции по цял свят. Той предоставя данни от проучвания както на национални, така и на международни институции и има съществен принос към съвременната наука.

Поискайте безплатно второ медицинско мнение като попълните формата за контакт. Наш координатор ще се свърже с вас, за да уточните всички подробности за диагностика и лечение в Анадолу Медицински Център.

Доктори специалисти